0
  • Nincsenek termékek a kosárban.

Szamár-sziget – Uránia

Tegnap este ünnepélyes keretek között mutatták be az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Szamár-sziget rabjai – Visszatérés Asinarára című dokumentumfilmet, melynek társproducere, a CEDA vállalat ügyvezetője, Szentesi Zsol. Major Anita (rendező) és Margittai Gábor (szerkesztő) filmjét nagy érdeklődés övezte, hiszen eleve a téma is rendkívül izgalmas, és társadalmilag fontos.

„A múlt helyes ismerete nélkül nem lehet biztonságos jövőt építeni” – mondta köszöntőjében Vargha Tamás a díszbemutatón, amelynek fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter volt.
link: http://www.honvedelem.hu/cikk/53789

A kutatóházaspár a világon először járta végig kőről kőre a fogolymenet útját, térképezte föl a haláltáborokat, s készítette el ennek az elhallgatott történetnek a dokumentumfilmjét. A film egyszerre tárja föl az egyedülálló történelmi emlékhely titkait, és állít audiovizuális emlékművet Asinara áldozatainak.

Szamár-sziget rabjai az Urániában

A film alkotói

Az első világháború magyar fogolykálváriája ismeretlen történetének megelevenítését a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Ember Judit pályázatán még 2014 támogatta 7 millió forinttal, amelyet Feledy András producer neve jegyzett. Ney Péter gyártásvezető, Talán Csaba operatőr, Darida Tamás zenei szerkesztő, Szender Gábor vágó és Petrétei Emese szakértő részvételével készült 52 perces dokumentumfilmről már előzetesen is jó kritikák jelentek meg a neten.

Aki Asinarára, az albínó szamarak földjére lép, nem gondolná, hogy magyar katonák csontjait rejti az „ördög szigete”.
link: http://mult-kor.hu/szamar-sziget-rabjai—a-nagy-haboru-fogolykalvariaja-20151019

Száz éve, az első világháborúban hadifogolytábor működött a gránitsziklák között, a külvilágtól elzárt tengeröblökben – leírhatatlan szenvedéseket okozva az osztrák–magyar hadsereg bakáinak. A szerb hadszíntéren fogságba esett katonákat nyolcszáz kilométeren át terelték a Balkánon, majd napokig marhaszállító gőzösök gyomrában hánykolódtak, mire Szardíniára értek. Szamár-szigeten folytatódtak a balkáni halálmars túlélőinek szenvedései.
link: http://szamarsziget.blogspot.hu/

Szamar-Sziget Rabjai
A 85 ezer fogoly közül végül hatezren térhettek haza, a háború befejezése után. A legtöbb hősi halott Magyarországról származott.

A négyéves kutatómunkával készült film díszbemutatóját az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották, az eseményen ott járt a 061.hu stábja is.
link: http://pestisracok.hu/szamar-sziget-rabjai-egy-elfelejtett-halalmars-tortenete/

Fotó: Tóth László – Zrínyi Katonai Stúdió

Enter your keyword