0
  • Nincsenek termékek a kosárban.

“The lost army” in Sardinia

“Az elveszett hadsereg” munkacímen futó dokumentumfilmet forgatta stábunk az első világháborúban bebörtönzött magyar hadifoglyokról a szardíniai Asinarában 2014 szeptemberében. Margittai Gábor és Major Anita négy év kutatást követően indultak el felfedező útjukra a Balkánon, hogy egy furcsa hadsereg nyomába eredjenek. Az első világháború centenáriumi ünnepségsorozatának projektjeként valósul meg a dokumentumfilm, születik meg egy könyv, illetve indul útjára egy nemzetközi multimédiás vándorkiállítás, amely a magyar hadifoglyok elfelejtett-eltitkolt szenvedésével szembesíti a szemlélőt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
“The lost army” – our crew was shooting a documentary about the Hungarian prisoners of war and prison camp during the I. World War in Asinara, Sardinia between 10 – 21. September, 2014.

Csaknem száz évvel a megtörténtek után, nemzetközi figyelem terelődött a „Szamár-szigetre”, a szardíniai Asinara lágereinek históriájára. Kutatócsoport alakult magyar, olasz, osztrák, német és cseh résztvevőkkel, akik civil kezdeményezésként azért működnek együtt, hogy a k. u. k. katonák története napvilágra kerüljön. A kutatás célja az volt, hogy feltárja és megmentse a még fellelhető tárgyi és épített emlékeket, megadja a végtisztességet a még nem feltárt tömegsírokban fekvő áldozatoknak. Mivel Asinara a kilencvenes évek végéig börtönsziget volt, a lágerek száz éve érintetlenül álltak, romjaikat benőtte a bozót, de jól láthatóak és azonosíthatóak a tömegsírok, a tábor körletei, mólói és ciszternái, akárcsak az itt raboskodó magyar művészek alkotásai. A kutatócsoport feltárást szervezett a helyszínre, amelyen stábunk jelen lehetett – mesélt a produkcióról Szentesi Zsol, a készülő dokumentumfilm társproducere. A csoport tagjai leszármazottak, érintettek, így nem csupán az emlékek azonosításának, hanem az általuk kiváltott – a tudományos érdeklődésen túlmutató – érzelmeknek is tanúi lehettünk. A kutatás közben feltárul a Szamár-szigeti „elátkozottak” teljes története, szemléltetve saját és nemzetük viszonyulását az eseményekhez. Giovanni Terranova dél-tiroli történész, a kutatócsoport vezetője elárulta, hogy a figyelmesebb szemlélő ma is használati tárgyak tömegét fedezheti föl, köztük számos baka magyar feliratos eszközeit. A cél az egykori tábori világ rekonstruálása és a „kallódó” halottak megtalálása volt. A láger 1918-ig működött, ez alatt az idő alatt végig munkaerő utánpótlást biztosított a környék kényszer-munkatáborainak, amelyek veszteséglistái számos magyar nevet megőriztek. Filmünkkel egyszerre szeretnénk dokumentálni az egyedülálló történelmi emlékhelyet és audiovizuális emlékművet állítani az asinarai áldozatoknak – nyilatkozta korábban Major Anita és Margittai Gábor rendezőpáros.

Enter your keyword